COUCHSURFING

Reisadvies helpt u bij het voorbereiden van uw vakantie met allerhande reistips. Reisnieuws, reizen met kinderen, reizen en gezondheid, reisgidsen, reisweer, visum, valuta, couchsurfing, routeplanners, ...

COUCHSURFINGGeef uw sofa aan een reiziger!

CouchSurfing is een internationaal, op internet gebaseerd gastvrijheidsnetwerk. December 2005 zijn er ongeveer 40,000 leden. Leden kunnen andere leden vragen om overnachting en men kan aangeven of men een slaapplek ter beschikking heeft voor andere mensen.

Couch betekent sofa, maar dat wil niet zeggen dat men altijd op een sofa terecht komt. Soms heeft men een eigen kamer, soms alleen een plek op de grond voor een matje, of een plek in de tuin voor een tentje. Waar men terecht komt staat gewoonlijk op de gebruikerspagina. Men is als lid niet verplicht zelf ook mensen onderdak te verschaffen.

Deelname is gratis.

Gasten en hosts betalen elkaar niet. Na het ontmoeten kan men andere couchsurfers aan de lijst van vrienden toevoegen (met verschillende trust levels) of een referentie achterlaten. Bij extreme gevallen van misbruik (zoals seksuele intimidatie) worden leden verwijderd.

Vergelijkbare initiatieven zijn Hospitality Club en Pasporta Servo.


Couchsurfing is alternatief en goedkoop reizen. Couchsurfing is heel eenvoudig. Je stelt je sofa ter beschikking van een reiziger of je gaat zelf op een sofa slapen aan de andere kant van de wereld. Wanneer je aan couchsurfing doet, ben je een gast in iemands huis en die biedt je onderdak. Dat kan in een penthouse zijn, maar ook een tentje in de achtertuin.

Couchsurfers hebben hun sofa-ervaringen te danken aan de Amerikaan Casey Fenton. Hij had een goedkoop ticket naar IJsland op de kop getikt, maar geen plaats om te overnachten. Fenton wilde niet in een toeristisch hotel belanden dus bestookte hij 1.500 IJslandse studenten met mails ,,of hij niet op hun sofa mocht slapen''. Dat lukte. Fenton sliep op verschillende IJslandse sofa's en daarna wilde hij nooit meer als toerist hotels afschuimen en het couchsurfen was geboren. Als je couchsurft leer je de lokale mensen kennen en heb je een persoonlijke gids.

Maar hoe weet je nu dat je niet bij een verkrachter belandt of dat je geen dief in huis haalt? Dat weet je niet. Maar je hebt het meestal snel door als er iets niet pluis is. Als je ergens een huis binnenstapt en het bevalt je niet, dan ga je gewoon weer weg. Probeer ook eerst de gastheren of -vrouwen wat beter te leren kennen via mail en msn.

De couchsurfers kunnen via de site wel inschatten of de persoon ,,veilig'' is of niet. Bij hun foto en hun identikit staan namelijk ook berichten van andere reizigers die er zijn geweest.

Enkele handige artikels en websites over couchsurfing:

 terug naar boven

- Snurken - Dakkoffer kopen - Springkussen huren Drenthe - Trampoline Tweedehands - Motorhome huren