VEILIG REIZEN

Op deze pagina van reisadvies gaat het over veilig reizen. We behandelen de volgende topics:



VEILIG REIZEN


Reizen is genieten

Enkele tips die kunnen helpen om uw reis zo aangenaam mogelijk te maken:

Veilig zwemmen

Veilig op wintervakantie

Skiën is ongetwijfeld één van de meest opwindende wintersporten. Spijtig genoeg zijn er jaarlijks talloze mensen die met een gebroken arm of been vroeger huiswaarts moeten keren. Wie de volgende praktische tips in acht neemt, kan goed voorbereid op wintervakantie vertrekken!

Keuze reisbureau

Boekt uw reis bij een erkend reisbureau. Als u een reis reserveert zal men u meestal een annulatieverzekering voorstellen. Met een dergelijke verzekering hebt u onder bepaalde voorwaarden recht op volledige of gedeeltelijke terugbetaling bij annulatie; neem goed kennis van de voorwaarden.

Een reisbureau zal u bijna altijd vragen uw reis op voorhand geheel of grotendeels te betalen, daarom is het belangrijk u ervan te vergewissen dat uw reisorganisator u de garantie kan bieden zijn verplichtingen na te kunnen komen als het goed verloop van uw reis in gevaar zou komen door zijn financieel onvermogen. Ga eventueel te rade bij een consumentenorganisatie;

Laat uw woning veilig achter

Een huis of appartement waaraan men ziet dat de bewoners afwezig zijn, is vooral tijdens de vakantieperiode, een uitnodiging voor inbrekers. Zorg daarom dat uw huis bewoond lijkt of zelfs bewoond is tijdens uw afwezigheid. Vraag aan buren, familie of vrienden u daarbij te helpen. Zij kunnen bijvoorbeeld de post uit de brievenbus halen, de luiken of gordijnen sluiten en openen, voorkomen dat het gras te hoog groeit. Ze kunnen ook water geven aan de planten, die u trouwens het best voor de vensters laat staan. Met een eenvoudige tijdklok kunt u de lichten in het huis op bepaalde tijdstippen laten aan- en uitgaan. Maak het eventuele inbrekers niet gemakkelijk:

De meeste gemeenten in België helpen u met inbraakpreventie. Ze kunnen u tips geven en eventueel zelfs ervoor zorgen dat de politie tijdens uw afwezigheid al eens vaker een kijkje in de buurt komt nemen.

Contact met thuis

Laat het adres van uw verblijfplaats achter en zo mogelijk ook een telefoonnummer waarop men u kan bereiken. Als uw reisbestemming niet vastligt, bel dan zelf regelmatig op. Vertel uw naasten bij welk reisbureau u uw reis reserveerde.

Mocht er zich in de streek die u bezoekt een probleem voordoen, neem dan contact op met het thuisfront, zodat ze weten hoe u het stelt. Zorg er dus voor dat u de nodige nummers meehebt op reis.

U weet natuurlijk al dat er daluren zijn waarin u tegen een lager tarief kunt telefoneren. Let ook op het tijdsverschil dat kan bestaan tussen de plaats waar u zich bevindt en België.

Naleven van de wet

Dingen waar u zeker op moet letten om problemen te vermijden:

Houd rekening met de lokale verkeersregels (verlenen van voorrang, maximumsnelheid, valhelm, autogordel...). Let ook op de voorwaarden om te mogen rijden: minimum- leeftijd, geldigheid van rijbewijs; in sommige islamitische landen mogen vrouwen niet rijden... Pas steeds uw rijgedrag aan. In bepaalde landen riskeert u zware gevangenisstraffen als u een verkeersongeluk veroorzaakt.

Bepaalde gebieden houden er strikte wetten en gebruiken op na. Zo wordt bijvoorbeeld de invoer of het gebruik van alcoholhoudende dranken in heel wat islamitische landen streng bestraft.

Het fotograferen van militaire nederzettingen en uitrustingen is overal verboden. Let op het verbod dat in vele landen ook geldt voor het fotograferen of filmen van vliegvelden, bruggen, spoorwegen en bepaalde openbare gebouwen.

Vermijd elk bezit van verdovende middelen en contact met druggebruikers of dealers. In vele landen maakt men geen verschil tussen hard- of softdrugs. Het bezit of vervoer ervan wordt meestal zeer zwaar bestraft en is in sommige landen zelfs levensgevaarlijk. Wees op uw hoede als u onbekenden vervoert. U bent aansprakelijk voor alles wat u in uw auto hebt.

Op het bezit van waardevol cultuurgoed, zoals historische voorwerpen, antiek, of ook nog religieuze symbolen, wordt in de meeste landen streng toegezien. Ook al worden ze soms te koop aangeboden, de uitvoer is praktisch onmogelijk geworden en u mag er trouwens België niet mee binnen.

Zelfs al vindt u een bijzondere schelp op het strand of bloem in het bos, informeer altijd of ze niet tot een beschermde soort behoren en dus verboden bezit zijn; ook in Europa.

Ook al lijkt het niet overal officieel verboden, seksuele omgang met minderjarigen is strafbaar en er geldt geen enkel excuus om de juridische gevolgen en strenge gevangenisstraf te omzeilen. Belgen die zich in het buitenland aan seksuele misdrijven met minderjarigen hebben schuldig gemaakt, kunnen ook na hun terugkomst in België zelf daarvoor vervolgd en zwaar bestraft worden.

Het is lang niet overal zo gebruikelijk vrij uw mening te kunnen zeggen over van alles en nog wat, laat staan kritiek te uiten. Ook bepaalde ‘humoristische’ opmerkingen kunnen verregaande gevolgen hebben! Pas u aan en vermijd onnodige problemen.

Een gewaarschuwd reiziger telt voor twee

Informeer naar de dingen waar u voor moet oppassen.

 terug naar boven

- Snurken - Dakkoffer kopen - Springkussen huren Drenthe - Trampoline Tweedehands - Motorhome huren